HÖSTEN 2024
Stubbarna har skördat sina grönsaker och skapat ett recept till sin magiska soppa. De lagade soppan tillsammans och hade en liten skördefest, gott och mysigt!
Kastanjerna började terminen med ett sommarprojekt. De har även övat bokstäver, pratat om hur man är en bra vän samt jobbat med matematik – rabbelräkning och prepositioner. Därefter följde ett projekt kring hållbar utveckling.
VÅREN 2024
Kastanjerna har under våren odlat ingredienser till en magisk soppa.
Svamparna startade upp terminen med projekt färger. Barnen fick testa på olika skapande processer och material, blanda färger, lära sig färger färgernas namn och takk tecknen, övade på färgsortering. Allt utifrån regnbågens färger. Längre in på terminen jobbade de med projekt gruffalo. I projektet arbetade de med former men också med naturkunskap, olika djur och miljö.
Kottarna har arbetat med tema form och färg.
HÖSTEN 2023
Under hösten har Stubbarna jobbat med superhjältar. Temat inleddes med intervjuer, där barnen fick berätta vad en superhjälte är för dem. De har använt sig av mindmap, barnen har fått intervjua sina föräldrar och av svaren gjordes ett stapeldiagram. Stubbarna har även skapat en superhjältestad, där de använt sig av olika material och metoder. För att få in mer av barns inflytande har barnen fått varsin förmiddag tillsammans med sin superhjälte, där de fått bestämma en aktivitet som alla skulle göra.
Kastanjerna har arbetat med demokratibegreppet och barnkonventionen. De gjorde en namninsamling och en demonstration när de hörde att det fanns planer på att ta bort lilla skogen och istället göra parkeringsplatser.
Svamparna har haft ett projekt som förts framåt med hjälp av två hundar från Paw Patrol. Det hela inleddes med några tassavtryck på golvet – vems kunde de vara? Fokus hamnade på att hjälpa varandra, och gruppen fick en uppdragstelefon med olika uppdrag att genomföra under terminens gång. Svamparna undersökte även Chase och Marshalls olika egenskaper och yrken – t ex är Marshall brandman, vad gör en sådan?
Kottarna har arbetat med ett djurtema och hängt upp allt de gjort på olika djur. De har undersökt olika djur genom att kolla på bilder och lyssna på deras läten, provat på enkel programmering med hjälp av djurbilder och olika rörelser till, sjungit sånger och lekt lekar om djur. För att involvera barnen i temats dokumentation skapades en ”fynd-tavla” där barnen själva fick klistra upp bilder på saker de sett eller varit med om. Temat avslutades med att barnen gemensamt skapade en tavla med ett ulligt lamm.
VÅREN 2023
Stubbarna har jobbat med de fyra elementen. Luft, vatten , jord och eld. Det blev tydligt att de många gånger gick in och påverkade varandra.
De har i temat jobbat med språk, matematik, skapande och rörelse.
Temat har haft en vinkling på hur människor skadar miljön, hur ska man göra för att naturen ska må bra?
Kastanjerna har arbetat med språket och använt sig av rim och ramsor. De har även använt språket i drama med hjälp av Bockarna Bruse. Både som saga, skapat sagan själva och även dramatiserat med sången, byggt en egen bro och spelat in film. Som avslutning fick barnen sagokort och utifrån dem har de skrivit en egen saga.
Svamparna har arbetat med naturkunskap – vulkaner, drakar samt solen och planeterna.
Barren blev en ny egen grupp en bit in på terminen. Därför började de med att arbeta ihop sig som grupp. Allt eftersom att de lärt känna varandra och kommit på plats i sin miljö, syntes barnens intresse för djur i deras spontana lekar. Därav fortsatte gruppen på tema möten med… djuren.
Kottarna har arbetat med ett tema utifrån Babblarna. Färg och skapande, musik, lek i olika miljöer, sagor och språk.
HÖSTEN 2022
Det har känts så givande att varje grupp har arbetat med teman som passat just den gruppen, så därför har vi fortsatt så även under hösten.
Stubbarna har arbetat med teknik i vardagen. De har byggt båtar som kan flyta med olika tekniska redskap och material.
Lego-teknik.
Byggt hus till sagan om de tre grisarna med hjälp av tre olika tekniker.
Kläder – tekniska material och sätt att knäppa: knapp, kardborre, blixtlås och snöre.
Byggt ett stort mjölkhus åt sig själva och pratat om många tekniska uppfinningar.
Under julen hade de ”dagens tekniska pryl” som sattes i ett skåp. På en tidslinje fick barnen se bilder på dess utveckling.
Kastanjerna har använt sig av kastanjer på olika sätt: utforskat med förstoringsglas, tillverkat kastanjer i olika material, gjort en egen sång och en dansalgoritm med TAKK-tecken till samt använt sig av digitala verktyg med ”lurbilder ” (källkritik).
Svamparna har lärt sig massor om matematik via sitt Svamp-tema. Form, mängd, storlek, höjd, djup, antal, mått, färg och instruktioner. Spännande att utforska och skapa tillsammans!
Kottarna har arbetat med ett hösttema, med fokus på höstlöv, kastanjer och taggiga igelkottar. Promenad, insamling av naturmaterial, mycket skapande på olika sätt, kollat på filmklipp om igelkottar samt dramatisering.
VÅREN 2022
Under våren har grupperna fortsatt att arbeta med teman som passat varje enskild grupp.
Stubbarna har den här terminen arbetat med olika projekt helt utifrån barnens önskemål:
Bokstavsprojekt
Godisprojekt
Djurprojekt
”Värdefulla saker”-projekt
Kastanjerna har arbetat vidare med sitt djurtema. Vi har introducerat ett bingospel som vi har spelat på promenader i vår närmiljö.
Svamparna har arbetat med ett vattentema.
HÖSTEN 2021
Under hösten har alla grupper arbetat med teman som passat just den gruppen.
Stubbarna har jobbat med både värdegrund och teknik.
Kastanjerna har arbetat med tema djur. Detta tema valde vi efter barnens intresse som visat sig stort ute på gården. Vi erbjöd lupp och förstoringsglas för att vi skulle kunna utforska djuren på närmare håll.
Barnen fick senare i temat rösta och majoriteten önskade att arbeta vidare med farliga och snälla djur.
Vi har arbetat med många olika material. Här har barnen fått skapa valfritt djur i saltdeg.
Djuren målades och användes sedan till att dramatisera med.
Vi har sorterat och grupperat djuren. Vi har räknat ben, delat in djuren efter vart dem lever, vilka som lägger ägg och inte.
Svamparna har arbetat med ett svamptema.
Kottarna har först och främst jobbat ihop sig som grupp, med fokus vid trygghet och glädje. Vi har utforskat Lövet både ute och inne, samt närmiljön. Barnen har fått prova på olika typer av aktiviteter så att de ska kunna veta vad vi har att erbjuda. Sedan har vi även jobbat lite med tema vatten.
HÖSTEN 2020
Under hösten har alla grupper arbetat med olika teman, men har på något sätt använt sig av digital teknik.
Stubbarna har arbetat med ”lur-bilder”, programmering och robotar. De har även arbetat med bokstäver på olika sätt.
Kastanjerna har arbetat med emojis, lur-bilder och sång/dansprogrammering med utgångspunkt i kastanjer. De har även arbetat med läskompisar och bokrecensioner.
Svamparna har arbetat med sniglar och snäckor, känslor och odling.
Barren har arbetat med antal och olika former av avbilder.
Kottarna har undersökt olika material.
VÅREN 2020
Under våren har vi fortsatt arbeta med hållbar utveckling med olika infallsvinklar i våra olika grupper.
Stubbarna har arbetat med sopsortering, återvunnit och gjort eget papper. De har även arbetat med etik och moral och vännerna i kungaskogen. Ett litet tema kring fåglarna som bor i lövets holkar hanns också med.
Kastanjerna har arbetat med vänskap och provat att odla saker de ätit. En stor del av terminen gick åt till tema djursspår/spillning.
Svamparna har undersökt och provat olika grönsaker. De har odlat och studerat blommor. De har även målat stilleben av buketter de själv har arrangerat.
Kottarna har provat olika tekniker
HÖSTEN 2019
Alla grupper har arbetat med HÅLLBAR UTVECKLING på olika sätt
STUBBAR
Började terminen med att skörda det man odlade i våras. Sedan fick de 5 fjärilslarver som de skulle ta hand om och då väcktes ett intresse och nyfikenhet kring hur fjärilens utveckling var. och vi lärde oss att alla djur, stora som små behövs i vår natur. Vi har mött och väckt nyfikenhet med bokstäver och siffror. I projektet med hållbar utveckling har vi arbetat mycket med vår värdegrund mot varandra som kompisar. Att vara rädd om naturen och vi fick se vart toalett och avloppsvattnet rinner ut på ett besök på reningsverket. Vi blev så duktiga på vad man får och inte får spola ner i toaletten och vasken!
KASTANJER
Ett stort intresse för bajs finns på avdelningen och det har man fått landa i och prata mycket kring. Ett barn hittade en fjärilslarv på gården och man har sedan arbetat och lärt sig om fjärilar. Gruppen har fått två snigelbebisar att ta hand om också.
SVAMPAR
Har undersökt och forskat kring svampar. I deras andra projekt har världen blivit sjuk och hur ska vi arbeta för att ta hand om den?
KOTTAR
Sopsortering och de har även arbetat med JAGET. De provar olika tekniker, bygger upp sitt språk, pratar om kroppen och känslorna.
VÅREN 2019
Vi har arbetat efter våra fyra värdegrundsord TRYGGHET, GLÄDJE, GEMENSKAP och UTBILDNING
Under terminen har hela huset arbetat med de fyra elementen som tema på olika sätt
Stubbarna
De har även jobbat med kroppen som tema
Kastanjerna
De har arbetat med elementen via dinosaurier som är mångas intresse
Svamparna
De har haft en koja som de besökt flitigt under hela terminen på sina utedagar
Barren
De har även arbetat med känslor
Kottarna
HÖSTEN 2018
Det märks att det lackar mot jul. Tomten har varit här och träffat alla barnen och idag kom några föräldrar och överraskar oss med ett luciatåg!
LÖVET FIRAR 30-ÅRS JUBILEUM
Föräldrarna ordnade en stor fest för föräldrar, släkt och allmänheten på lördagen. ”Sander och Gander” kom och uppträdde för oss (precis som de gjorde på vårt 20 års jubileum). Det var hopptorn, lekar, skapande av vindflöjel, hopptorn och korvgrillning på gården under dagen.
I år är det 30 år sedan Lövet startade. Detta vill vi uppmärksamma så klart! Barn och personal hade en egen liten fest tillsammans. Barnen förberedde genom att plocka blommor och göra vimplar. Det blev sång, tårta och paket på kalaset!
VÅREN 2018
FAMILJEKVÄLL
Alla familjer träffades på kvällen. Vi uppmärksammade att vi arbetat med tema MÖTE under året. Barnen uppträdde med sång och teater och föräldrarna fick mingla på olika ”Mötes-lekar”. Bl.a bygga sockerbitstorn, cykla barncykel, sikta rätt i vatten, fylla en vattenskål och balansera potatis. Stubbarna öppnade sin blomsteraffär för en kväll efter att de hade gjort en marknadsundersökning först av vilket intresse som fanns.
FÖRSKOLANS DAG
Vi uppmärksammade några av Elsa Beskows fantastiska verk. Personalen spelade en teater om Hattstugan. Därefter fick barnen gå runt i sina grupper till olika sagostationer och fick göra uppdrag eller prova olika saker
PÅSKFEST
ÄNTLIGEN KOM VINTERN!
FOTSPÅR I HELA HALLEN!!!
Vem har trampat i hela huset? Barnen på Svampen följer fotspåren, får lite ledtrådar och hittar ett ägg!
ALLA HJÄRTANS DAG
I dag har personalen berättat varför vi firar Alla hjärtans dag genom att visa en teater om Valentin. Sedan har alla grupperna fortsatt med aktiviteter på temat var för sig.
Nu börjar en ny och spännande termin!
När vi går ut på morgnarna är det fortfarande mörkt, vi tar med oss ficklampor och i deras sken upptäcker vi en ny värld. Har du tex sett den lilla svampen på stubben?
HÖSTEN 2017
Nu är hösten här och vi ser spår av den varje dag.
Vi har fått en dinosaurie-utgrävning på Lövet! Det är så spännande och vi gör fantastiska fynd varje dag!
Kastanjerna hittade en trollslända och blev nyfikna. De har jobbat undersökande med tema ”MÖTE – TROLLSLÄNDA” under en tid.
Svamparna mötte trollmor på sin promenad, de var snälla och hjälpte henne att hitta sina trollungar som sprungit bort.
Skördetider!
VT-17
Nya fordon!
Vi har fått fyra nya fordon på vår fina gård! Två polisbilar och två brandbilar. Föärldar på Lövet har skänkt och målat dem till oss och barnen uppskattar dem så mycket – tack!
HEMBAKAT
Varje dag får vi hembakat bröd på Lövet av vår fantastiska kock! Dock i olika skepnader….
Vi uppmärksammar olika kulturer
Nu har vi avslutat vår första internationella matvecka med en Ungersk gulaschsoppa. Vår fantastiska kock lyfter olika maträtter från länder och kulturer som finns reprepresenterade på Lövet.
Vintern har äntligen kommit till Lövet
Ett helt kar med pasta uppmuntrar till en positiv, gemensam stund där sinne och matematik står i centrum
HT-16
JUL PÅ LÖVET
Varje morgon samlas alla barnen i huset för att öppna vår gemensamma julkalender, där övar vi bland annat på sångerna vi ska sjunga för föräldrarna på vår Luciakväll. En morgon överraskade några av våra fantastiska föräldrar oss med ett eget luciatåg. Det var en häftig upplevelse och överraskning för barnen, samtidigt som de gav de yngsta en visuell bild av vad ett ”luciatåg” faktiskt är.
Vår kock bjöd oss på ett fint och gott julbord i samband med vår julfest.
SKÖRDNING
I veckan har alla grupperna skördat från sina odlingslådor
Vi har även plockat vinbär, plommon och äpple från våra fruktträd
VT-16
LEK PÅ GÅRDEN
EN KITTLANDE ÅKTUR
Att sitta i vårt eget lilla tält med projektorn riktad mot det gör att du upplever det som att du är på äventyr! Det kan vara i havet, på savannen eller som här i en berg och dalbana! En kittlande upplevelse!
VI GÖR EGEN IS
När kylan kom provade vi att göra egen is. I naturen är isen alltid vit, men vi provade att göra is i olika färger. Vi leker och undersöker isen både ute och inne. På overheaden kunde man tydligare se alla luftbubblor och mönster och barnen konstaterade att isen smälte och blev till vatten igen när den blir varm.
HT-15
I DAG KOM TOMTEN OCH HÄLSADE PÅ OSS
Alla barnen fick träffa tomten och berätta vad de önskar sig i julklapp och ställa lite frågor till honom
I DAG ÖPPNAR VI FÖRSTA LUCKAN I VÅR ADVENTSKALENDER!
När vi kom till förskolan i dag hängde det saker i taket och en tavla med massor av påsar med siffror på!
Vilken överraskning! Vi har fått en adventskalender och ett brev från Tomten.
SPRINGFEST
Stubbar och Kastanjer sprang för barnen i Central Afrika
Efteråt fick alla blåbärssoppa och en medalj
HÖSTEN KOMMER TILL LÖVET
Hösten har kommit till Lövet och då börjar det växa stövlar i vår planteringslåda!
VT-15
FÖRSKOLANSDAG
Vi firade förskolans dag tillsammans på gården.
I år uppmärksammade vi att Pippi fyller 70 år